Ofte stillede spørgsmål og svar

Hos Specialtandlægerne Sjælland gør vi en dyd ud af, at vores patienter føler sig trygge og informerede om det forestående indgreb, derfor har vi her samlet en række af de spørgsmål, vores patienter har søgt svar på. Du kan læse vores eksperters svar herunder. Du er også altid velkommen til at kontakte os, hvis du har yderligere spørgsmål.

Spørgsmål om visdomstænder:

Kan man få visdomstænder som 16 årig?

Normalvis ses frembruddet af visdomstænder i alderen 18-25 år, men i sjældne tilfælde kan frembruddet af en visdomstand allerede være påbegyndt i 16 års alderen.

Hvornår kommer 12 års tænder?

12 års tanden har sit frembrud i 12 års alderen, som navnet antyder. Denne tand er placeret som anden kindtand i tandbuen, talt fra fronten

Hvad kan man gøre mod smerter i visdomstand?

Hvis der opstår smerter omkring eller i en visdomstand, anbefales det at søge tandlæge da disse smerter kan have mange årsager. Indtil da kan man anvende smertestillende.

Hvad koster det at få fjernet en visdomstand?

Prisen er meget varierende alt efter tandens lejring og om tanden derfor skal fjernes med en simpel ekstraktion eller ved en operativ fjernelse. Derudover er der variation i prisen tandklinikker imellem.

Hvor ondt gør det at få fjernet en visdomstand?

Selve fjernelsen af visdomstanden bør i sig selv ikke gøre ondt, da man er under lokalbedøvelse

Hvornår forsvinder sting i munden?

Det afhænger af hvilken type sting der er anvendt. Nogle sting er resorberbare og forsvinder efter ca 14 dage, mens andre ikke er resorberbare og skal fjernes af tandlægen.

Hvad kan man gøre mod smerter i visdomstand?

Hvis der opstår smerter omkring eller i en visdomstand, anbefales det at søge tandlæge da disse smerter kan have mange årsager. Indtil da kan man anvende smertestillende.

Hvor mange får fjernet visdomstænder?

På årlig basis bliver der i gennemsnit fjernet 35.000 visdomstænder.

Hvordan får man fjernet visdomstand?

En visdomstand kan fjernes under lokalbedøvelse enten ved en simpel tandudtrækning eller en operativ fjernelse – alt afhængig af tandens lejring.

Kan visdomstand give ondt i halsen?

Hvis man oplever ondt i halsen ved en visdomstands frembrud, tyder dette på at der er ved at opstå en betændelsestilstand omkring denne og det er derfor vigtigt at kontakte en tandlæge. Betændelse i visdomstænder kan i værste tilfælde sprede sig til halsens spatier eller lymfeknuder og disse tilstande er meget alvorlige og kan give symptomer som ondt i halsen og synkebesvær.

Er jeg ved at få en visdomstand?

Mange oplever at deres visdomstænder bryder frem i mundhulen i starten af deres 20’ere eller sene teenageår. Er man i tvivl herom, bør man søge tandlæge, som kan be eller afkræfte dette med en undersøgelse og ofte et røntgenbillede.

Kan visdomstænder rykke andre tænder?

Mange tror at frembrud af visdomstænder er grunden til at tænderne i fronten bliver skæve. Dette er imidlertidig ikke korrekt, men årsagen findes i, at vores tænder livet igennem, vandrer en smule frem imod fronten.

Spørgsmål om fjernelse af tænder/tandudtrækning:

Kan man selv trække en tand ud?

Mælketænder kan man aller oftest selv nemt trække ud, men de blivende tænder skal man søge tandlæge for at få fjernet, for at undgå komplikationer.

Hvornår kan man spise normalt efter fjernelse af tænder?

Efter fjernelse af en visdomstand skal man vente med at spise til bedøvelsen er væk. Det første døgn anbefales kosten at være blød og gerne kold ellers tempereret. De efterfølgende dage kan kosten normaliseres, hvis man undgår at tygge i det opererede område.

Hvor længe bløder det efter tandudtrækning?

Blødningen efter en tandudtrækning bør være stoppet, når du forlader klinikken. Herefter kan såret sivebløde lidt, hvis man overanstrenger sig. I denne situation anvendes en gazetampon, udleveret på klinikken, på såret og man tygger sammen om denne, for at få kompression på såret i over 4 minutter. Herefter bør blødningen stoppe. Sker dette ikke efter flere og længerevrende forsøg med kompression, bør man henvende sig til sin tandlæge eller tandlægevagten udenfor egen tandlæges åbningstider.

Kan ikke åbne munden efter tandudtrækning?

Man kan opleve at have svært ved at åbne munden helt op efter tandudtrækning grundet hævelsen efter behandlingen. Denne hævelse kan forventes at toppe 3 dage efter behandlingen. Herefter vil hævelsen gradvist aftage og man vil herved kunne åbne munden som normalt igen.

Hvornår lukker hul efter tandudtrækning?

Efter fjernelse af en tand vil tandkøddet være vokset sammen efter 1-2 uger. Umiddelbart efter fjernelsen af tanden dannes en blodkoagel der hvor tanden er fjernet, denne koagel vil omdannes til bindevæv, som senere erstattes af knogle. Det er ovenpå denne koagel at tandkøddet vokser sammen. Helingen står fortsat på i flere måneder, da den nye knogle der skal dannes hvor tanden har siddet, kræver tid til at få struktur som den omkringliggende knogle.

Hvornår må man drikke efter tandudtrækning?

Du må som udgangspunkt drikke lige efter tandudtrækning. Undgå at gurgle væsken i området hvor tanden lige er fjernet.

Hvad betyder en ekstraktion?

Ekstraktion betyder at man får fjernet en tand. I daglig tale også sagt som ‘at få trukket en tand ud’

Hvor lang tid går der før bedøvelse går væk?

Bedøvelsens varighed kan variere alt efter mængde givet, men oftest er den ovre 2-3 timer efter behandlingen.

Hvordan får man en tand ud?

Tandlægen fjerner en tand ved at løsne denne fra de fibre, der holder tanden fast i kæbeknoglen. Når fibrene er brudt kan tanden fjernes let.

Hvad er operativ fjernelse af tand?

Ved en operativ fjernelse af en tand, er det nødvendigt at klappe tandkødet en smule til side for at få adgang til tanden. Til tider kan det være nødvendigt at fjerne en smule knogle, for at tanden kan komme fri. Modsat gælder for en tandudtrækning, hvor tanden fjernes uden at klappe tandkød til side.

Hvordan foregår en tandudtrækning?

Når det er besluttet, at man ønsker en implantatbehandling er første trin at få fastsat implantatet, som simulerer tandroden i kæbeknoglen. Dette foregår ved en lille operation på ca. 20 minutter i lokalbedøvelse. Som afslutning på operationen påsættes en tandkødsformer på det isatte implantat. Denne vil oftest være synlig gennem slimhinden, da den er lavet af metal og ligger nær overfladen. Efter denne operation skal knoglen have tid til at hele omkring implantatet. Dette tager 3-4 mdr. Når helingsperioden er ovre fastsættes et abutment og en krone på implantatet og behandlingen er nu færdig.

Hvad koster en tandudtrækning?

Prisen er meget varierende alt efter tandens lejring og om tanden derfor skal fjernes med en simpel ekstraktion eller ved en operativ fjernelse. Derudover er der variation i prisen tandklinikker imellem. Se vores priser på www.spsj.dk/priser

Hvor lang tid har man smerter efter tandudtrækning?

De fleste vil opleve at have ømhed fra det område hvor tanden er fjernet. Smerter er heller ikke unormale og forebygges bedste ved brug af smertestillende tabletter før, og i 2-4 dage efter indgrebet. Egentlige smerter opleves oftest kun ved operativ fjernelse af tænder, eller hvis der har været komplikationer undervejs. Kontakt altid en tandlæge hvis smerterne er værre end forventet og ikke kan tages med smertestillende.

Hvornår heler sår efter tandudtrækning?

Efter fjernelse af en tand vil tandkøddet være vokset sammen efter 1-2 uger. Umiddelbart efter fjernelsen af tanden dannes en blodkoagel hvor tanden er fjernet, denne koagel vil omdannes til bindevæv, som senere erstattes af knogle. Det er ovenpå denne koagel at tandkøddet vokser sammen. Helingen står fortsat på i flere måneder, da den nye knogle, der skal dannes hvor tanden har siddet, bruger tid på at få struktur som den omkringliggende knogle.

Kan visdomstand give hovedpine?

Hovedpine er ikke et hyppigt symptom, hvis man har smerter fra sine visdomstænder. Hovedpinen kan opstå sekundært, som en spændingshovedspine hvis man, grundet smerter ved visdomstænder, påbegynder uvaner såsom tandpres.

Hvad kan man gøre mod smerter i visdomstand?

Hvis der opstår smerter omkring eller i en visdomstand, anbefales det at søge tandlæge, da disse smerter kan have mange årsager. Indtil da kan man anvende smertestillende.

Spørgsmål om kæben:

Kan man få betændelse i kæben?

Da vores tænder sidder i vores kæbeknogle, kan man godt få betændelse i denne. Eksempler herpå kan være, hvis der fx er betændelse i en tands nerve og herved rodkanal, så kan betændelsestilstanden sprede sig til knogle, eller der kan forekomme betændelse omkring en visdomstand der er lejret dårligt, hvorfor disse fjernes.

Kan man få betændelse i kæben?

Da vores tænder sidder i vores kæbeknogle kan man godt få betændelse i denne. Eksempler herpå kan være hvis der fx er betændelse i en tands nerve og herved rodkanal, så kan betændelsestilstanden sprede sig til knogle, eller der kan forekomme betændelse omkring en visdomstand der er lejret dårligt, hvorfor disse fjernes. Man kan få betændelse i kæbeknoglen.

Spørgsmål om implantater:

Hvad koster en tand implantat?

Der er variation i priser for implantater, både klinikker imellem og afhængig af omstændighederne for den kæbeknogle hvori implantatet skal sidde. Se evt priser på www.spsj.dk/priser

Hvor lang tid tager det at få lavet et implantat?

Normalvis varer perioden fra man går igang med at få lavet et implantat til man er færdigbehandlet 3-4 måneder. Oftest forsynes patienten med en midlertidigt tanderstatning efter patientens ønske. Årsagen til det lange forløb er beggrundet i at fra operationen hvor implantatet sættes i knoglen, skal knoglen have ca 3 mdr til at hele omkring dette, før man får sat en krone på implantatet og man herved er færdig med behandlingen.

Hvordan foregår tandimplantat?

Når det er besluttet, at man ønsker en implantatbehandling er første trin at få fastsat implantatet som simulerer tandroden i kæbeknoglen. Dette foregår ved en lille operation på ca. 20 minutter i lokalbedøvelse. Som afslutning på operationen påsættes en tandkødsformer på det isatte implantat. Denne vil oftest være synlig gennem slimhinden, da den er lavet af metal og ligger nær overfladen. Efter denne operation skal knoglen have tid til at hele omkring implantatet. Dette tager 3-4 mdr. Når helingsperioden er ovre fastsættes et abutment og en krone på implantatet og behandlingen er nu færdig.

Hvornår skal mine implantater skiftes?

Implantater har god holdbarhed. Ud fra videnskabelige artikler fremgår det at antallet af implantater i funktion efter 10 år ligger på 90-95%

Er mit implantat gået i stykker?

Er man i tvivl om et implantat er i stykker eller på anden måde ikke sidder som det plejer, bør man altid kontakte sin tandlæge for vurdering af, om alt er som det skal være. Nogle kan opleve at tandkronen, som er skruet fast på det implantat der sidder i kæbeknoglen, kan løsne sig. Dette kan sættes fast igen, men vil også kræve at egen tandlæge kontaktes.

Spørgsmål om cyster:

Kan cyste være kræft?

Som udgangspunkt udvikler cyster sig ikke til cancer.

Er tumor og cyste det samme?

En tumor og en cyste er ikke det samme. En tumor er en anormal cellevækst i størrelse og antal som danner en svulst, disse kan være både god- og ondartede. En cyste er et ikke præformeret hulrum indholdende væske af varierende viskositet, dannelsen er sygdomsbetinget.

Hvad er en cyste i kæben?

En cyste er et patologisk dannet hulrum i dette tilfælde i kæbeknoglen eller bløddele, som indeholder substans af varierende viskositet.

Hvad er en Rodcyste?

En rodcyste er en cyste der udgår fra tandens rod og er opstået grundet en betændelsestilstand i rodkanalen. Cysten er altså placeret i kæbeknoglen.

Kan betændelse i tand gå væk af sig selv?

Det kan i sjældne tilfælde ske at betændelses tilstanden går i sig selv, dog kommer den oftest igen hvis årsagen ikke er fjernet.

Kan betændelse i en tand brede sig?

Betændelse i en tand kan brede sig, hvis man går med tilstanden længe nok. Det anbefales derfor altid, at man søger egen tandlæge for behandling af en sådan tilstand.

Andre spørgsmål:

Hvor længe kan tænder være på vej?

De sidste tænder man får som voksen er vores visdomstænder, disse frembryder hyppigst i alderen 18-25 år, men kan imidlertid have problemer med at komme frem grundet afvigende lejring. I tilfælde hvor visdomstanden har svært ved at komme frem, fjernes visdomstænderne ofte.

Kan man bedøve en tand med betændelse?

Man kan godt bedøve en tand med betændelse. Dette er oftest sværere og kan derfor kræve mere bedøvelse og tid til at bedøvelsen virker tilstrækkeligt.

Hvor meget koster det at få en ny tand?

En tand kan erstattes på flere måder, det kan være ved en aftagelig protese, en bro eller et implantat. Prisen for de forskellige behandlinger er meget varierende og der ses også variation i priserne blandt forskellige klinikker.

Kan man leve uden kindtand?

Man kan sagtens leve uden en kindtand. Det er meget individuelt hvordan man har det med at mangle en tand. Funktionsmæssigt er det ikke et problem at mangle en kindtand. Mangler man derimod mange kindtænder, kan man opleve at have sværere ved at tygge sin mad.

Kan man selv trække en tand ud?

Mælketænder kan man aller oftest selv nemt trække ud, men de blivende tænder skal man søge tandlæge for at få fjernet, for at undgå komplikationer.

Kan man få feber af tandpine?

Ved visse sygdomstilstande i tænderne kan man opleve at have påvirket almen tilstand fx med feber. Det anbefales i disse tilfælde at man søger egen tandlæge for udredning og behandling af tilstanden.

Hvor mange rodkanaler har en kindtand?

Kindtænder har oftest 3 rodkanaler, men hos nogle kan der forekomme 4 rodkanaler.

Kan en tandbyld være farlig?

En tandbyld kan i aller værste tilfælde udvikle sig til at blive en livstruende tilstand, hvorfor det altid anbefales, at man søger tandlæge hvis man har mistanke om at have en tandbyld.

Hvad kan man gøre ved en tandbyld?

Man bør altid søge hjælp hos en tandlæge, hvis man har en tandbyld. Tandlægen vil behandle denne oftest ved drænage eller henvise til specialister der kan udføre behandlingen.

Hvor længe holder en Stifttand?

Implantater har god holdbarhed. Ud fra videnskabelige artikler fremgår det at antallet af implantater i funktion efter 10 år ligger på 90-95%

Hvor mange tænder skal man have?

Børn får 20 mælketænder og voksne får 32 tænder, dette tal er medregnet visdomstanden, som mange får fjernet.

Hvordan sidder tænderne fast i kæben?

Tanderne sidder fast i kæben via en masse små fibre, som holder tandens rødder fast i det rum i kæbeknoglen, der er til tanden.

Hvor meget tilskud giver Danmark til tandlæge?

Størrelsen på tilskuddet fra Danmark til tandlæge er afhængigt at hvilken gruppe man er medlem af og hvilken behandling man skal have foretaget.

Kan tandpine give ondt i øret?

Hvis man har tandpine, kan man imidlertid godt føle at smerterne stråler op til øret. Dette sker typisk hvis tandpinen stammer fra en kindtand.

Kan en løs tand gro fast igen?

Tænder kan være løse af flere årsager. Fra naturens side er tænderne en lille smule ‘løse’ hvilket de altid vil være. Har man slået en tand og den er blevet slået løs, er det muligt at tandlægen kan sætte den på plads og at denne vil sætte sig fast. Succesraten for dette er meget varierende og afhænger af læsningsgrad og traume. Derudover kan løse tænder skyldes parodontitis og i så fald vil tanden sjældent kunne sætte sig fast igen. Søg derfor altid rådgivning og behandling hos en tandlæge

Kan ikke åbne min mund?

Der kan være flere årsager til at man periodisk kan opleve nedsat gaveevne og herved har svært ved at åbne sin mund. Opsøg da tandlæge for udredning og behandling.

Hvad er bedst mod tandpine?

Normalvis anbefales normal smertestillende, såsom Paracetamol eller Ibuprofen.

Hvad hjælper mod betændelse i munden?

For at kunne bekæmpe betændelse er det vigtigt at lokalisere, hvad der er årsag til denne tilstand. Betændelse i munden kan stamme flere steder fra, såsom tandkøddet eller fra den enkelte tand. Søg da tandlæge ved mistanke om betændelse i munden og for behandling heraf.

Hvad kan man gøre mod betændelse i tandkødet?

Tandkødsbetændelse opstår som resultat af mange bakterier på tænderne. Vil man derfor komme denne tandkødsbetændelse til livs, skal mundhygiejnen forbedres. Kontakt gerne en tandlæge for faglig råd og vejledning.

Kan man få ondt i tænderne af stress?

Man kan i stressede perioder have tendens til at skære eller presse tænder, dette kan give en følelse af at have ondt i tænderne.

Hvor mange kindtænder taber man?

Et barn taber i alt 8 kindtænder, hvorefter der kommer nogle nye permanente tænder. Man taber ikke sine kindtænder som voksen.

Kan tænder rådne?

Tænder kan nedbrydes af bakterier. Denne proces kan være ildelugtende og kaldes i daglig tale, at have et hul i tænderne.

Hvor lang tid tager et Tandlægetjek?

Normalvis har tandlægen sat 30 minutter af til en undersøgelse, i daglig tale også kaldet et tjek.

Kan en tabt krone sættes på igen?

Hvis der ikke er skade på krone eller tand/implantat kan en krone simpelt sættes på igen. Dette skal ske hos tandlægen og kontakt da egen tandlæge for dette.

Kan tandkødsbetændelse give tandpine?

Man kan opleve at være generl øm i mundenhulen, hvis man har tandkødsbetændelse. Smerterne kan især fremprovokeres, hvis man berører tandkøddet ved tandbørstning, men decideret tandpine er ofte relateret til smerter fra en tand.

Kontakt os og hør hvordan vi kan hjælpe dig

Vi tilbyder en række af specialiserede tand-mund- og kæbekirurgiske behandlinger, avancerede røntgenoptagelser og operationer i fuld narkose. Med afsæt i en klinisk hverdag på Rigshospitalet og erfaringer fra privat praksis, er målsætningen at kombinere viden med et højt niveau af service.

Tag kontakt her